24.03.2017г. Родительская Суббота. Вечернее Богослужение


От ве́ка ме́ртвых днесь / всех по и́мени, ве́рою пожи́вших благоче́стно, / па́мять сотворя́юще ве́рнии, / Спа́са и Го́спода воспои́м, прося́ще приле́жно / сим в час суда́ отве́т благи́й да́ти, / Тому́ Самому́ Бо́гу на́шему, / всей судя́щему земли́, / десна́го Его́ предстоя́ния получи́ти в ра́дости, / в ча́сти пра́ведных, и во святы́х жре́бии све́тлем, / и досто́йным бы́ти Небе́снаго Ца́рствия Его́.

Стихира на «Господи воззвах» в субботу мясопустную

Сме́рти разреши́в боле́зни, пострада́в Нача́льниче жи́зни Бо́же наш, / усо́пшия от ве́ка рабы́ Твоя́ упоко́й.

Кондак, глас 8:

Со святы́ми упоко́й, / Христе́, / ду́ши раб Твои́х, / иде́же несть боле́знь, ни печа́ль, / ни воздыха́ние, / но жизнь безконе́чная.

01-060417

Твое́ю кро́вию челове́ки Спа́се искупи́вый, / и сме́ртию Твое́ю от сме́рти го́рькия изба́вивый нас, / и жизнь ве́чную подая́й нам Воскресе́нием Твои́м, / вся упоко́й Го́споди, усо́пшия благоче́стно, / или́ в пусты́нях, или́ во граде́х, или́ в мо́ри, / или́ на земли́, или́ на вся́ком ме́сте: / цари́ же, свяще́нники, архиере́и, / мона́хи, и бельцы́ в во́зрасте вся́ком всеро́дном, / и сподо́би я́ Небе́снаго Ца́рствия Твоего́.

Стихира на «Господи воззвах» в субботу мясопустную

02-060417

Парастас

Припев: Благослове́н еси́ Го́споди, / научи́ мя оправда́нием Твои́м.
    Святы́х лик обре́те исто́чник жи́зни и дверь ра́йскую, / да обря́щу и аз путь покая́нием: / поги́бшее овча́ аз есмь, / воззови́ мя, Спа́се, и спаси́ мя.
Благослове́н еси́ Го́споди, / научи́ мя оправда́нием Твои́м.
А́гнца Бо́жия пропове́давше, / и закла́ни бы́вше я́коже а́гнцы, / и к жи́зни нестаре́емей святи́и, / и присносу́щней преста́вльшеся. / Того́ приле́жно му́ченицы моли́те, / долго́в разреше́ние нам дарова́ти.
Благослове́н еси́ Го́споди, / научи́ мя оправда́нием Твои́м.
О́браз есмь неизрече́нныя Твоея́ сла́вы, / а́ще и я́звы ношу́ прегреше́ний: / уще́дри Твое́ созда́ние Влады́ко, / и очи́сти Твои́м благоутро́бием, / и возжеле́нное оте́чество пода́ждь ми, / рая́ па́ки жи́теля мя сотворя́я.
Благослове́н еси́ Го́споди, / научи́ мя оправда́нием Твои́м.
Упоко́й, Бо́же, рабы́ Твоя́, / и учини́ я́ в раи́, / иде́же ли́цы святы́х, Го́споди, / и пра́ведницы сия́ют я́ко свети́ла, / усо́пшия рабы́ Твоя́ упоко́й, / презира́я их вся согреше́ния.

Из тропарей, поемых по «Непорочных»

03-060417

Слава: Трисия́тельное еди́наго Божества́, благоче́стно пое́м вопию́ще: / Свят еси́ О́тче Безнача́льный, / Собезнача́льный Сы́не, и Боже́ственный Ду́ше: / просвети́ нас ве́рою Тебе́ служа́щих, / и ве́чнаго огня́ исхити́.
И ныне: Ра́дуйся Чи́стая, Бо́га пло́тию ро́ждшая во спасе́ние всех, / Е́юже род челове́ческий обре́те спасе́ние: / Тобо́ю да обря́щем рай, / Богоро́дице Чи́стая благослове́нная.

Из тропарей, поемых по «Непорочных»

04-060417

Матушка-Игумения Филарета и сестры поминают усопших

Поко́й Спа́се наш, / с пра́ведными рабы́ Твоя́, / и сия́ всели́ во дворы́ Твоя́, / я́коже есть пи́сано: / презира́я я́ко благ прегреше́ния их / во́льная и нево́льная, / и вся я́же в ве́дении и не в ве́дении, Человеколю́бче.
Слава, и ныне, Богородичен: От Де́вы возсия́вый ми́ру Христе́ Бо́же, / и сы́ны све́та То́ю показа́вый, поми́луй нас.

Седальны по «Непеорочных»

05-060417

Вси помо́лимся Христу́, / творя́ще па́мять днесь от ве́ка ме́ртвых, / да ве́чнаго огня́ изба́вит я́ в ве́ре усо́пшия, / и наде́жде жи́зни ве́чныя.
Глубино́ю суде́б Твои́х Христе́, / Всепрему́дре Ты предопредели́л еси́» коего́ждо кончи́ну жи́зни, преде́л и о́браз. / Те́мже я́же покры́ гроб во вся́кой стране́, / на суде́ спаси́ Всеще́дрый.

Из 1-й песни канона

25.03.2017 после Божественной Литургии была отслужена Панихида

06-060417

Протоиерей Александр Антипов

Нас ра́ди претерпе́вый Крест и смерть, / и умертви́вый ад, и совоскреси́вый ме́ртвыя, / преста́вльшияся от нас, Спа́се, упоко́й, я́ко Человеколю́бец Бог, / и в тре́петное и стра́шное прише́ствие Твое́ Жизнода́вче, / я́ко име́яй мно́жество ми́лости, / Ца́рствия Твоего́ сподо́би.

Седален по 3-й песни канона

07-060417

Отцы́ и пра́отцы, де́ды и пра́деды, / от пе́рвых и да́же до после́дних, / во благозако́нии уме́ршия и благове́рии, / вся помяни́, Спа́се наш.
В горе́, на пути́, на ме́стех пусты́х житие́ оста́вльшия в ве́ре, / мона́хи же и бельцы́, ю́ноши и ста́рцы, / со святы́ми Христе́ всели́.

08-060417

От вся́каго, я́же прия́л еси́, ро́да и ро́да / в царе́х, в князе́х, или́ мона́шествующих правосла́вныя, Ще́дре, / ве́чнаго изба́ви муче́ния.

09-060417

Коего́ждо па́мять уме́рших благоче́стно / от ве́ка днесь творя́ще, Го́споди, / приле́жно Ти вопие́м: / вся упоко́й со святы́ми Твои́ми.

10-060417

Принос на канун – прихожане подают милостыню за своих усопших сродников и ближних.

Упокой, Господи, души усопших раб Твоих…

Иде́же есть веселя́щихся жили́ще святы́х Твои́х, Го́споди, / вся от ве́ка усо́пшия, в ве́ре же и наде́жди ра́доватися сподо́би.

11-060417

Сестры поминают усопших

Икос: Сам еди́н еси́ безсме́ртный, / сотвори́вый и созда́вый челове́ка: / земни́и у́бо от земли́ созда́хомся, / и в зе́млю ту́южде по́йдем, / я́коже повеле́л еси́, созда́вый мя и реки́й ми: / я́ко земля́ еси́, и в зе́млю оты́деши, / а́може вси челове́цы по́йдем, / надгро́бное рыда́ние, творя́ще песнь: / аллилу́иа.

Сокруши́вый пе́рвее сень сме́ртную, / возсия́в я́ко со́лнце из гро́ба, / сы́ны Воскресе́ния Твоего́сотвори́, Го́споди сла́вы, / вся уме́ршия в ве́ре, во ве́ки.

Ексапостиларий.
Живы́ми и ме́ртвыми облада́яй я́ко Бог, / упоко́й Твоя́ рабы́ в селе́ниих избра́нных, / а́ще бо и согреши́ша, Спа́се, но не отступи́ша от Тебе́.

Иерей Александр Лушин

Проповедь в Родительскую Субботу

Дорогие братья и сестры!

Сегодня Церковь Христова призвала всех нас помолиться о душах наших близких, чтобы мы их не забывали, чтобы хотя бы в эти дни пришли и молитвенно почтили их память.

Мы знаем, что Господь является Владыкой всех людей: и живых, и умерших. В евангельском повествовании мы читаем, как Господь силою своего слова воскресил дочь Иаира, как Он воскресил четверодневного Лазаря. Для Него даже умерший человек – это человек, который находится как бы во сне, и Богу достаточно прикоснуться к нему, чтобы от этого сна пробудить.

Дорогие братья и сестры, собираясь в храм Божий мы показываем, что мы желаем лучшей загробной участи нашим близким. Какие же есть средства, чтобы помочь усопшим? Это, во-первых, наша молитва и, во-вторых, наши добрые дела.

Молитва. Мы приходим в храм Божий и молимся здесь Богу, т.е. сами участвуем в этой молитве. Во время заупокойной ектении мы молимся и просим у Бога оставления грехов нашим усопшим. Во время богослужения, священник, в алтаре, читая поданные записки, вынимает частицы. И эти все частицы в конце службы погружаются в Чашу с Кровью Христовой со словами: «Отмый, Господи, грехи поминавшихся зде Кровию Твоею Честною». То есть мы просим у Бога, чтобы он Своею Кровью Честною, пролитой за грехи всех людей, очистил грехи тех людей, за которых мы возносили свои молитвы и подали записку в алтарь. Как свидетельствуют святые отцы, это самое важное, самое нужное поминовение, так как что может быть сильнее ходатайства Иисуса Христа перед Богом, Его Честной Крови, которую Он пролил за каждого из нас?

Мы так же молимся дома, стараемся, как и все христиане, совершая вечерние молитвы, поминать и живых, и усопших, т.е. это наша ежедневная молитва.

И, конечно, важны дела милосердия. Многие приносят принос в храм, и этот принос идет на питание сестер обители, священнослужителей, которые молятся как за вас, так и за ваших близких. Также, этот принос раздается малоимущим людям, что приносит великую пользу. Очень хорошо, когда мы помогаем людям неимущим. Если мы знаем, что люди нуждаются, то должны помочь им или деньгами, или какими-то продуктами. Мы можем попросить людей, которые от нас принимают помощь, чтобы они помолились за наших усопших.

При этом не надо избавляться от вещей ненужных, надо стараться дать человеку то, что ему необходимо. Бывает, нам не нужна какая-то вещь, и мы не знаем, как от нее избавится, и ищем момент кому бы ее всучить. Нет, надо стараться жертвовать тем, что нам дорого. Только та жертва, имеет великую цену пред Богом, когда мы расстаемся с тем, что нам дорого, а не то, что нам не нужно и является сором в нашем доме.

Будем молить Бога, братья и сестры, чтобы Он принял нашу жертву и наши молитвы. И я думаю, что если они приносятся с чистым сердцем, Господь непременно их примет и поможет нашим усопшим близким.

Храни всех Господь, дорогие братья и сестры, и пусть помощь Божия всегда сопутствует вам.