07.04.2019 Благовещение Пресвятой Богородицы


Совет превечный открывая Тебе, Отроковице, Гавриил предста, Тебе лобзая и вещая: радуйся, земле ненасеянная; радуйся, купино неопалимая; радуйся, глубино неудобози́мая; радуйся, мосте, к Небесем преводяй, и лествице высокая, юже Иаков виде; радуйся, Божественная стамно манны; радуйся, разрешение клятвы; радуйся, Адамово воззвание: с Тобою Господь.

Являешися Мне, яко человек, – глаголет нетленная Отроковица ко Архистратигу, – и како вещаеши глаголы паче человека? Со Мно́ю бо, рекл еси, Богу быти и вселитися во утробу Мою́. И како буду, глаголи Ми, вместилище пространное и место священия Херувимы превосходящаго? Да не прельстиши Мене лестию, не бо познах сласти, браку есмь непричастна, како убо Отроча рожду?

Бог идеже хощет, побеждается естества чин, – глаголет безплотный, – и яже паче человека содеваются, моим веруй истинным глаголом, Всесвятая Пренепорочная. Она же возопи: буди Мне ныне по глаголу твоему, и рожду Безплотнаго, плоть от Мене заимствовавшаго, яко да возведет человека, яко един силен, в первое достояние срастворением.

Свете Тихий святыя славы Безсмертнаго Отца Небеснаго, Святаго, Блаженнаго, Иисусе Христе!

Пришедше на запад солнца, видевше свет вечерний, поем Отца, Сына и Святаго Духа, Бога. Достоин еси во вся времена пет быти гласы преподобными, Сыне Божий, живот даяй; темже мир Тя славит.

Чтение паримий

Исхода чтение.

Вниде Моисей в гору Божию Хорив, явися же ему Ангел Господень в пламени огненне из купины, и виде, яко купина горяше огнем и купина не сгараше. Рече же Моисей: прешед, узрю видение великое сие, что яко не сгарает купина? Якоже виде Господь, яко приступает видети, призва его Господь, из купины глаголя: Моисее, Моисее. Он же рече: что есть? И рече: не приближися семо. Иззуй сапог от ногу твоею: место бо, на немже ты стоиши, земля свята есть. И рече ему: Аз есмь Бог отца твоего, Бог Авраамов, и Бог Исааков, и Бог Иаковль. Отврати же Моисей лице свое, стыдяше бо ся зрети пред Богом. Рече же Господь к Моисею: видя, видех озлобление людей Моих, иже во Египте, и вопль их услышах от насильствующих в делех. Вем бо болезнь их, и снидох, еже изъяти их от руки египтян, и извести их от земли оныя, и ввести их в землю благу и многу, в землю, точащу мед и млеко.

Послан бысть Архангел Гавриил с Небесе от Бога к Деве нескверней во град галилейский Назарет благовестити Ей страннаго образа зачатие. Послан бысть раб безплотен ко одушевленному граду и двери мысленней возвестити Владычняго пришествия снитие. Послан бысть воин Небесный ко Пресвятыя славы палате проуготовати Зиждителю жилище неотъемлемо, и, пришед к Ней, взываше: радуйся, престоле огнезрачный, четверозрачных преславнейший; радуйся, седалище Царя Небеснаго; радуйся, горо несекомая, приятелище пречестное, в Тебе бо все исполнение вселися Божества телесне благоволением Отца присносущнаго и содейством Всесвятаго Духа; радуйся, Обрадованная, Господь с Тобою.

Да веселятся Небеса, и радуется земля, ибо Отцу Соприсносущный, Собезначальный и Сопрестольный, щедротство прием и человеколюбную милость, Себе постави во истощание благоволением и советом Отчим и во утробу вселися Девичу, предочищенную Духом. О, чудесе! Бог в человецех, Невместимый в ложеснах, Безлетный в лето, и еже преславнее, яко и зачатие безсеменно, и истощание несказанно, и таинство елико. Бог бо истощавается, и воплощается, и зиждется, Ангелу к Чистей зачатие глаголавшу: радуйся, Обрадованная, Господь с Тобою, имеяй велию милость.

В шестый месяц послан бысть Архангел к Деве Чистей и, радоватися Ей прирек, благовести из Нея Избавителю проити. Темже, приемши целование, зачат Тя, Превечнаго Бога, несказанно благоволившаго вочеловечитися во спасение душ наших.

Стих: Благовестите день от дне спасение Бога нашего.

Стих: Воспойте Господеви песнь нову, воспойте Господеви, вся земля.

Се воззвание ныне явися нам: паче слова Бог человеком соединяется, Архангеловым гласом прелесть отгоняется. Дева бо приемлет радость, земная быша Небо, мир разрешися первыя клятвы. Да радуется тварь и гласы да воспоет: Творче и Избавителю наш, Господи, слава Тебе.

Тропарь Благовещения, глас 4:

Днесь спасения нашего главизна и еже от века таинства явление: Сын Божий Сын Девы бывает, и Гавриил благодать благовествует. Темже и мы с ним Богородице возопиим: радуйся, Благодатная, Господь с Тобою.

Кондак Благовещения, глас 8:

         Взбранной Воеводе победительная, яко избавльшеся от злых, благодарственная восписуем Ти, раби Твои, Богородице, но, яко имущая державу непобеи́мую, от всяких нас бед свободи, да зовем Ти: радуйся, Невесто Неневестная.

Хвалите Имя Господне, хвалите, раби Господа.

Гавриил с Небесе, еже радуйся, зовет Честней, яко зачнет во чреве Превечнаго Бога, словом концы составльшаго. Темже Мариам отвещаваше: безмужна есмь и како рожду Сына? Безсеменное рождение кто виде? И, сказуя, глаголаше Ангел Богородице и Деве: найдет на Тя Дух Святый, и сила Вышняго осенит Тя.

Послан бысть Гавриил к Деве Марии и возвести Ей неизглаголанную радость, яко безсеменно зачнет и не истлеет, родиши бо Сына, Предвечнаго Бога, и спасет люди Своя от грех их. И свидетельствует пославый мя вопити Тебе, Благословенная, еже радуйся: Дева родиши, и по рождестве паки пребудеши Дева.

Величание праздника:

Архангельский глас вопием Ти, Чистая: радуйся Благодатная, Господь с Тобою.

Благовествует Гавриил Благодатней днесь: радуйся, Неневестная Мати и Неискусобрачная. Не удивляйся странному моему зраку, ни ужасайся, Архангел бо есмь. Змий прельсти Еву иногда, ныне же благовествую Тебе радость, и пребудеши нетленна, и родиши Господа, Пречистая.

Помазание святым елеем и чтение Праздничного канона

Ангел возопи:     Вопию Тебе, веселяся, приклони ухо Твое и вонми ми, Божие возвещающу безсеменное зачатие, обрела бо еси благодать пред Богом, еяже никогдаже обрете другая, Всечистая.

Богородица рече:         Да разумею, Ангеле, твоих глагол силу, како будет, еже рекл еси, глаголи явственнейше? Како зачну, Дева сущи, Отроковица? Како же и Мати буду Зиждителя Моего?

Богородица рече:        Глагол твоих, Гаврииле, глас радованен приемши, веселия Божественнаго исполнихся: радость бо поведаеши и веселие возвещаеши безконечное.

Ангел возопи:     Тебе дадеся радость, Богомати Божественная, Тебе, еже радуйся, вся тварь вопиет, Богоневесто: Ты бо едина Мати Сына Божия пронаречеся, Чистая.

Ангел возопи:     Радуйся, Владычице Дево, радуйся, Пречистая, радуйся, приятелище Божие, радуйся, свещниче Света, Адамово воззвание, Евы избавление, горо святая, преявственное священие и чертог безсмертия. 

Богородица рече:         Душу очисти, тело освяти, церковь сотвори Мя вместительну Бога, скинию Богоукрашену, одушевлен храм наитием Пресвятаго Духа и Жизни чистую Матерь.

Богородица рече:        Являешися Мне истины вещатель, – рече Дева, – радости бо общия пришел еси благовестник. Душу убо очистих с телом, и по глаголу твоему буди Мне, да вселится Бог в Мя, к Немуже вопию с тобою: благословите, вся дела Господня, Господа и превозносите Его во веки.

Тайно во священных писаниих глаголася о Тебе, Мати Вышняго, лествицу бо древле Иаков, Тя образующую, видев, рече: степень Божия сия. Темже достойно слышиши: радуйся, Благодатная, Господь с Тобою.

Светилен Благовещения

         Ангельских сил Архистратиг послан бысть от Бога Вседержителя к Чистей и Деве благовестити странное и неизреченное чудо: зане Бог, яко Человек, из Нея младодействуется без семене, назидаяй весь человеческий род. Людие, благовестите обновление мира.

Ин светилен Благовещения

                   Еже от века днесь познавается таинство Божие: Бог Слово Сын Девы Марии за милосердие бывает, и радость благовещения Гавриил провещавает. С нимже возопием Ей: радуйся, Мати Господня.

0